Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Angolkürt

2008.02.09

Angolkürt

Angolkürt
angol: cor anglais
francia: cor anglais
német: Englischhorn
olasz: corno inglese
Angolkürt
Besorolás
Aerofon
Nádnyelves
Hangterjedelem
f-ben e – b"
Rokonhangszerek
oboa, oboa d’amore
Hangszerjátékos
oboás, oboista

Az angolkürt a nádnyelves hangszerek családjába tartozik, kettős nádsíppal megszólaltatott fúvós hangszer. Kónikus, tehát kúpos furatú, fából készült, billentyűzettel ellátott zeneszerszám, az oboa hangszercsalád tenor fekvésű tagja.

Leírása

Az oboához hasonló felépítésű, de annál egy kvinttel mélyebb hangolásának megfelelően kb. egyharmadával hosszabb, furata kissé bővebb. Legszembetűnőbb vonása, hogy az oboától eltérően korpusza nem tölcsérszerűen, hanem körteformájúan végződik, a nádsíp pedig hajlított fémcső közvetítésével csatlakozik a hangszerhez. Kezelése, ujjtechnikája hasonlít az oboához, rendszerint oboisták játszanak rajta. Transzponáló hangszer, f-hangolású.

Az angolkürt nádsípja hasonlít az oboáéhoz, de annál kissé rövidebb és szélesebb. A fém toldalékcsőbe a fagotthoz hasonlóan illeszkedik.

Elnevezése

Az angolkürt se nem angol, se nem kürt. Az elnevezés talán onnan ered, hogy fejlődésének egy régebbi stádiumában a hangszer nem egyenes, hanem szögben megtört formájú volt, amire a francia cor anglé elnevezés eredetileg utalhatott. Ennek félrehallásából jöhetett létre a cor anglais írásmód, ami angol kürtöt jelent. Az angolkürt az oboához úgy viszonyul, mint a basszetkürt (ami szintén csak nevében kürt) a klarinéthoz.

Fontosabb szerepei